Dyskusje o antykoncpecji
Nie jesteś zalogowany.
Kochalam sie z chlopakiem- on mial zalozona prezerwatywe, mial wytrysk, wyrzucil prezerwatywe i po paru minutach znowu wlozyl go spowrotem, ale juz bez prezerwatywy!
Jestem pewna ze moglam zajsc w ciaze! Zastosowalam metode yuzpe, ale boje sie, ze ona nie jest skuteczna!
Jak myslicie moge byc w ciazy? bardzo sie tego boje!
Ostatnio zmieniony przez admin Pon Cze 12, 2006 10:24 am, w całości zmieniany 1 raz
"http://www.pfm.pl/u235/navi/199182" http://www.pfm.pl/u235/navi/199182
Metoda Yuzpe - do 24 godzin po stosunku
Jest to metoda stosowana, gdy nie ma możliwości szybkiego nabycia Postinoru. Skutecznością praktycznie dorównuje w.w. preparatowi.
Polega na zażyciu naraz 4 tabletek antykoncepcyjnych z lewonorgestrelem (np. Microgynon 21, Rigevidon, Stediril 30, ew. Minisiston). Po 12 godzinach procedurę należy powtórzyć. Zwiększona dawka hormonów ma podobne działanie jak Postinor. Nie wolno stosować tej metody jako rutynowej antykoncepcji.
Plusem jest to, że metoda ta wychodzi znacznie taniej niż zastosowanie Postinoru. Przykładowo - listek Stedirilu 30, starczający na dwa takie zastosowania, kosztuje 3 zł (bez refundacji ok. 10 zł).
Ciąża u Ciebie jest bardzo prawdopodobna
Dlatego trzeba szybko działać.
Szybko do gina po recepte na tabsy i zazyj szybko. To normalne ,że się obawiasz ale jest pewna metoda antykoncepcji ratunkowej. Wiele dziewczyn ja stosuje ze wazględu na to ,że jest tansza.
Heh, ja zastosowałam metode Yuzpe z powodu częściowo zsuniętej gumki po wytrysku juz 11 dnia cyklu. Potem mialam nudnosci, bolaly mnie piersi, po 6 dniach dostalam okresu, ktory trwal 2 dni. A potem ponad 7 tygodni ciszy...i udalo sie, nie jestem w ciąży;-D Dostalam miesiączki! Aha, dosc istotne jest tez to, ze zmniejszylam dawke z 8 w sumie tabletek do 6 w sumie. Troche zmniejszona dawka, jesli ryzyko jest troche mniejsze;-)
Kochalam sie z chlopakiem w ostatnim dnu okresu ale ponoc to juz dni niepłodne- on mial zalozona prezerwatywe, mial wytrysk, wyrzucil prezerwatywe i po mniej wiecej poł godziny znowu wlozyl go spowrotem, ale juz bez prezerwatywy ale bez wytrycku ! Jak myslicie moge byc w ciazy? bardzo sie tego boje!